Sikkelcelziekte

Informatie en advies voor leraren

Sikkelcelziekte komt vooral voor bij mensen die van oorsprong afkomstig zijn uit tropische en subtropische landen. In Nederland leven naar schatting ongeveer 1000 tot 1500 kinderen met deze ziekte.

Sikkelcelziekte is een chronische en erfelijke vorm van bloedarmoede. De rode bloedcellen nemen de vorm aan van een sikkel in de plaats van de normale ronde vorm en kunnen daardoor gaan klonteren.

De klachten zijn moeheid, lusteloos, soms hartkloppingen. Daarnaast geelzien als gevolg van de versnelde bloedafbraak en verstopping in verschillende organen, wat pijnklachten veroorzaakt. De behandeling bestaat uit medicatie (antibiotica en pijnstillers), zo nodig bloedtransfusie en soms een stamceltransplantatie. Veel drinken is belangrijk, op tijd rust nemen en pijnmedicatie innemen.

Gevolgen voor het onderwijs

In de brochure geven we naast informatie over sikkelcelziekte, tips en adviezen voor leraren over hoe ze rekening kunnen houden met een leerling met sikkelcelziekte. We geven uitleg over mogelijke aanpassingen op school en tot slot verwijzen we naar informatieve websites voor meer informatie.

Meer informatie of advies?

Neem gerust contact op met een van de consulenten OZL bij u in de regio, raadpleeg de Onderwijsdatabank en lees hieronder verder.

Erfelijkheid.nl

Erfelijkheid.nl

Erfelijkheid.nl is een site van het Erfocentrum, het Nationaal informatiecentrum erfelijkheid. Missie is om mensen te ondersteunen bij het maken van keuzes rond erfelijkheid en gezondheid. Om dit te bereiken geeft het Erfocentrum...

OSCAR Nederland

OSCAR Nederland

De site van OSCAR Nederland is voor patiënten en dragers van sikkelcelziekte en thalassemie en hun ouders, familie en vrienden.

Cyberpoli.nl

Cyberpoli.nl

De cyberpoli is een online ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte als coeliakie, diabetes, astma, IBD, aangeboren hartafwijkingen, jeugdreuma, CF, hiv of sikkelcelziekte, Klinefelter syndroom of down syndroom.