Netwerk Ziezon; een landelijk expertisenetwerk
Het netwerk Ziezon is hét landelijk expertisenetwerk voor ziek zijn & onderwijs. Alle consulenten Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL) in Nederland zijn aangesloten bij dit netwerk.
Na de invoering van de Wet Ondersteuning Onderwijs aan Zieke Leerlingen (WOOZL) in 1999 werd de OZL ondergebracht bij de regionale onderwijsadviesbureaus en bij de Educatieve Voorzieningen van de Universitair Medische Centra (UMC’s). Hier zijn de consulenten OZL werkzaam. Aansluitend hierop werd in 2000 het netwerk Ziezon opgericht om als consulenten binnen de voorziening OZL onderling kennis te delen en efficiënt en effectief samen te werken. De gezamenlijke doelstelling is leerlingen en hun leraren de best mogelijke onderwijsondersteuning te bieden op het moment dat een leerling te maken krijgt met een chronische of langdurige (psycho)somatische ziekte.
In ruim 18 jaar is door kennisdeling en professionalisering binnen het netwerk veel expertise opgebouwd rondom de begeleiding van leerlingen die gedurende langere tijd een ernstige lichamelijke ziekte hebben of chronisch ziek zijn. Continue professionalisering, het uitbreiden van de expertise van consulenten en het zorgdragen voor een sluitend netwerk, waarbij geen kind tussen wal en schip valt zijn speerpunten.
Netwerk Ziezon biedt ouders en scholen daarnaast veel praktische informatie over de gevolgen van ziek zijn voor de leerling. Deze informatie is te vinden op onze website. Ook zijn vanuit het netwerk, in samenwerking met artsen en andere zorgverleners, brochures ontwikkeld waarin voor verschillende ziektes informatie staat over de gevolgen voor het onderwijs en concrete aandachtspunten voor de leraar.
Ziezon is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) en Onderwijsontwikkeling Nederland, de vereniging van adviesbureaus voor onderwijs en jeugdhulp.
NFU
Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra
De Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) vertegenwoordigt de acht samenwerkende UMC’s in Nederland, als belangenbehartiger en als werkgever van 65.000 mensen. Daarmee zet de NFU zich in voor de continuïteit van zorg en de veiligheid van patiënten met vaak ernstige, zeldzame en moeilijk behandelbare ziektes.

Onderwijsontwikkeling Nederland
Vereniging van adviesbureaus voor onderwijs en jeugdhulp
Onderwijsontwikkeling Nederland is de vereniging van adviesbureaus voor onderwijs en jeugdhulp. Zij behartigt de belangen van adviesbureaus die werken binnen het primair, voorgezet en beroepsonderwijs op het snijvlak met (jeugd)zorg. De leden van Onderwijsontwikkeling Nederland vormen met elkaar een fijnmazig, landelijk dekkend netwerk. Onderwijsexperts, orthopedagogen en kinderpsychologen werken dagelijks samen met leerlingen, leraren, schoolleiders en schoolbesturen aan het continue proces van onderwijsontwikkeling. Met als doel dat ieder kind en iedere jongere het beste en meest passende onderwijs krijgt dat hij of zij nodig heeft en daarmee gelijke kansen heeft om zich te ontwikkelen.

Zomervakantie tips: Hoe blijf je als school betrokken bij de zieke leerling?
De zomervakantie staat alweer voor de deur. Voor zieke leerlingen is het belangrijk dat de school ook in de zomervakantie bij hen betrokken blijft. Netwerk Ziezon heeft handige tips opgesteld om scholen te helpen deze betrokkenheid te behouden. Zo zorgen we ervoor dat...
‘Communicatietoolkid’ helpt professionals met jongeren in gesprek te gaan over hun gezondheid
‘Communicatietoolkid’ is een aanrader voor iedereen die met jongeren werkt en praat over hun (mentale) gezondheid. Het is lang niet altijd makkelijk de juiste taal te vinden voor bijvoorbeeld aanhoudende lichamelijke klachten. Deze ‘toolkid’ biedt hulp om op een...
Blog: 12e HOPE congres in Milaan – Shaping the future of education – dag 2
Vandaag volg ik de tweede dag van het 12e HOPE (Hospital Organisation of Pedagogues in Europe) congres in Milaan. Net als dag 1 is ook deze dag een dag vol bijzondere lezingen, interessante presentaties van onderzoeken en praktische workshops. En juist op het moment...