Diabetes

Inleiding

U vindt hier de Ziezonbrochure over een leerling met diabetes. Er zijn bij benadering 15.000 kinderen met diabetes in Nederland. In de brochure besteden we aandacht aan het ziektebeeld en de gevolgen voor het onderwijs. U vindt ook verwijzingen naar relevante websites en documenten.


Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte waarbij de hoeveelheid glucose in het bloed is verhoogd. Er zijn twee soorten diabetes: type 1 en type 2. Bij beide is de meest voorkomende klacht dorst en veel plassen. Er kan sprake zijn van een teveel aan glucose in het bloed (hyper) of een te weinig aan suiker in het bloed (hypo).

 

 


Filmpje uitgave Gezondheidsplein: 2012

De behandeling van Diabetes

Diabetes gaat niet over, maar kan gelukkig goed worden behandeld. De behandeling van diabetes is gericht op het verlagen (reguleren) van de bloedglucose. Deze behandeling zal in de praktijk levenslang nodig zijn. De behandeling is gericht op het zo normaal mogelijk laten functioneren van het lichaam, met behulp van medicijnen en leefregels. Het soort behandeling hangt af van het type diabetes. Zo wordt diabetes type 1 behandeld met insuline‐injecties en diabetes type 2 meestal alleen met bloedglucoseverlagende medicijnen in tabletvorm. Een combinatie van tabletten en insuline en aanpassing van leefstijl komt ook voor.


Onderwijs

Diabetes is een ziekte die het normale leven enorm verandert. De leerling met diabetes moet voortdurend letten op eten, beweging en medicatie. Voor leraren ligt hier in de begeleiding een bijzondere taak. Voor de school is het belangrijk om afspraken te maken. Ook kunnen er aanpassingen nodig zijn. Hierover leest u meer in de brochure. Neem bij vragen of onduidelijkheden gerust contcat op met een van de consulenten onderwijsondersteuning zieke leerlingen.Print Friendly, PDF & Email

Over de Ziezonbrochures

U vindt op deze website informatie over een groot aantal ziektebeelden, bedoeld voor leraren met een zieke leerling in de klas. De informatie is samengesteld door consulenten OZL, verbonden aan het netwerk Ziezon en goedgekeurd door artsen uit betrokken ziekenhuizen. Zoekt u informatie over een ziektebeeld (of onderzoek en/of behandeling) dat hier niet bij staat? Neemt u dan contact op met onze informatie-specialist Elske van Spanje. Of kijk verder in de Onderwijsdatabank, waar ook publicaties te vinden zijn over de verschillende ziektebeelden en ziek zijn en onderwijs