Huidaandoening

Informatie en advies voor leraren

U vindt hier een samenvatting van de Ziezonbrochure over een leerling met een huidaandoening. Specifiek aan de orde komen de huidaandoeningen eczeem en psoriasis.

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem is een bij kinderen veel voorkomende ontsteking van de huid. Ongeveer 10% van de kinderen heeft er tijdens de kinderleeftijd kortere of langere tijd last van. De meest opvallende verschijnselen zijn roodheid en schilfering van de huid en vooral: jeuk! De huid van mensen met eczeem is slecht in staat vocht vast te houden en men heeft dan ook vaak een (extreem) droge huid.

Psoriasis

Psoriasis is een veel voorkomende niet-besmettelijke huidaandoening met rode en schilferende plekken, vooral op de elle bogen, de knieën en het behaarde hoofd, maar het kan overal op het lichaam voorkomen. Ook de nagels kunnen meedoen, waarbij de nagels kunnen loslaten, geel verkleuren of brokkelig worden. Psoriasis kan zich ook uiten in de gewrichten met reumatische klachten, wat kinderen natuurlijk behoorlijk kan belemmeren. Psoriasis kan door behandeling aanzienlijk verbeteren, maar geen enkele therapie kan de huidziekte definitief genezen. 
.

Gevolgen voor het onderwijs

Elke chronische (huid)aandoening heeft een grote invloed op het leven van een kind én dat van zijn ouders. In de brochure besteden we aandacht aan verschillende gevolgen waar een kind mee te maken kan krijgen op school. Ook geven we meerdere adviezen en tips voor op school.

Meer informatie of advies?

Neem gerust contact op met een van de consulenten OZL bij u in de regio, raadpleeg de Onderwijsdatabank en lees hieronder verder.

Psoriasispatiënten Nederland : Spots

Psoriasispatiënten Nederland : Spots

SPOTS is het platform voor jongeren met Psoriasis en Artritis psoriatica. SPOTS (Engels voor Plekken) staat voor psoriasis plekken, SPOTS is de plek waar we jongeren met psoriasis en/of artritis psoriatica aandacht geven. Momenteel nog in de...

Huidinfo.nl

Huidinfo.nl

Website met informatie over de huid en huidziekten. Onder ‘huidziekten a-z’ vindt men een link naar ‘Eczeem bij kinderen’ waar informatie wordt gegeven over Atopisch Eczeem, verschijnselen en de behandeling.  

Huidpatiënten Nederland

Huidpatiënten Nederland

Meer dan 1 miljoen Nederlanders heeft een chronische huid- of haaraandoening. Sommige mensen worden met een huid- of haaraandoening geboren, anderen krijgen deze in de loop van hun leven. Sommige aandoeningen zijn erfelijk en/of familiair....