Hoofdpijn

Informatie en advies voor leraren

Hoofdpijn heeft bijna iedereen wel eens. Met wat rust is dat meestal snel opgelost. In de brochure bespreken we de meest voorkomende soorten hoofdpijn, namelijk spanningshoofdpijn en migraine.

Spanningshoofdpijn is een verzamelnaam voor een aantal vormen van onbegrepen hoofdpijn, die niet voldoen aan de criteria voor andere vormen van hoofdpijn. Spanning (psychische) is niet de veroorzaker van deze vorm van hoofdpijn maar kan wel een uitlokker zijn. Migraine is een ziekte van de hersenen, waarbij een ontregeling van de hersenstam zorgt voor een migraineaanval. Bepaalde prikkels (zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, hormonale schommelingen en fysieke inspanning) veroorzaken als het ware kortsluiting. Waarom dit gebeurt, is niet duidelijk.

Voor veel kinderen kan een behandeling zonder medicijnen de migraine of spanningshoofdpijn terugdringen. Het aanpassen van de leefstijl kan een eerste stap zijn en kan soms genoeg resultaat bieden. Vaak echter is het een aanpak die samen gaat met een behandeling met medicijnen.

Gevolgen voor het onderwijs

In de brochure geven we naast informatie over het ziektebeeld, tips en adviezen voor leraren om zo goed mogelijk te kunnen inspelen op de gevolgen voor het onderwijs. Tot slot verwijzen we naar enkele websites voor uitgebreide informatie.

Meer informatie of advies?

Neem gerust contact op met een van de consulenten OZL bij u in de regio, raadpleeg de Onderwijsdatabank en lees hieronder verder.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn

Scholiere Mila (14) heeft clusterhoofdpijn. Wat dat betekent in het dagelijkse leven én voor school is te lezen in het artikel ‘Gelukkig heb ik maar één aanval per 24 uur’, dat onlangs verscheen in het magazine Hoofdzaken, het ledenmagazine van Hoofdpijnnet. Lees het...

Alles over hoofdpijn

Alles over hoofdpijn

Dagelijks hebben naar schatting zo’n 3,5 miljoen Nederlanders hoofdpijn. De meest voorkomende vorm is spanningshoofdpijn, die bij zes op de tien mensen voorkomt. Bijna 2 miljoen mensen hebben last van migraine. 1 op de 10.000 mensen heeft te...