Hartafwijking

Informatie en advies voor leraren

Elk jaar worden er in Nederland zo’n 1500 kinderen geboren met een hartafwijking. Ook is er nog een groep kinderen die een verworven hartaandoening heeft: deze aandoening is pas na de geboorte ontstaan. Er bestaan veel verschillende afwijkingen aan het hart en de invloed van hartafwijkingen op het dagelijks functioneren is erg divers: elke leerling is uniek in eigen situatie.

Gelukkig zijn lang niet alle (aangeboren) hartafwijkingen ernstig. Sommige verdwijnen vanzelf, andere hebben nauwelijks invloed op het dagelijks leven. Een hartafwijking is vaak niet direct zichtbaar. In sommige gevallen is het litteken van een hartoperatie het enige uiterlijke kenmerk. Een aantal jongeren heeft echter een hartafwijking die (ingrijpend) van invloed is op hun leefwijze, bijvoorbeeld door inspanningsbeperkingen (ook al zijn ze geopereerd). Weet u niet precies wat de adviezen zijn over de leefwijze voor uw kind, dan kunt u dit het beste met uw kindercardioloog bespreken voordat uw kind naar de middelbare school gaat.

Gevolgen voor het onderwijs

Door de snelle medische ontwikkelingen, is de groep kinderen met een hartafwijking in het onderwijs steeds  groter geworden. De meeste van deze leerlingen kunnen gewoon naar school.Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van het hebben van een hartafwijking en de daarbij behorende behandeling voor de leerling op het gebied van onderwijs. 

In de brochure die u hier kunt downloaden krijgt u uitgebreide informatie over het ziektebeeld. Daarnaast geven we adviezen om zo goed mogelijk te kunnen inspelen op de gevolgen voor het onderwijs.

Meer informatie of advies?

Neem gerust contact op met een van de consulenten OZL bij u in de regio, raadpleeg de Onderwijsdatabank en lees hieronder verder.

Hartekind

Hartekind

Iedere ouder die een kind krijgt met een hartafwijking ontvangt van Stichting Hartekind het naslagwerk Het Hartekind Boek. In dit boek worden de zogenaamde hartekinderen  van 0 tot 18 jaar gevolgd. School is een belangrijk onderdeel van hun leven. Naar school gaan als...

Onderwijs voor hartekinderen

Onderwijs voor hartekinderen

In het Wilhelmina Kinderziekenhuis werd in maart 2020 Digitale Week van het Kinderhart met als thema ‘aangeboren hartafwijking’ georganiseerd. Professionals binnen en buiten het WKZ gaven online presentaties aan ouders en verloskundigen. Ook het onderwijs aan...

Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijking

Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijking

De Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen (kortweg PAH) is een landelijke patiëntenorganisatie van en voor kinderen, jongeren en volwassenen met een aangeboren hartafwijking, hun ouders, partners en familieleden. De PAH speelt een belangrijke rol in de...

Nederlandse Hartstichting

Nederlandse Hartstichting

De Hartstichting werkt samen met wetenschappers, artsen, samenwerkingspartners en vele vrijwilligers aan oplossingen om hart-en vaatziekten eerder op te sporen en beter en sneller te behandelen.

Cyberpoli.nl

Cyberpoli.nl

De cyberpoli is een online ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte als coeliakie, diabetes, astma, IBD, aangeboren hartafwijkingen, jeugdreuma, CF, hiv of sikkelcelziekte, Klinefelter syndroom of down syndroom.