Hartafwijking

Informatie en advies voor leraren

Elk jaar worden er in Nederland zo’n 1500 kinderen geboren met een hartafwijking. Ook is er nog een groep kinderen die een verworven hartaandoening heeft: deze aandoening is pas na de geboorte ontstaan. Er bestaan veel verschillende afwijkingen aan het hart en de invloed van hartafwijkingen op het dagelijks functioneren is erg divers: elke leerling is uniek in eigen situatie.

Gelukkig zijn lang niet alle (aangeboren) hartafwijkingen ernstig. Sommige verdwijnen vanzelf, andere hebben nauwelijks invloed op het dagelijks leven. Een hartafwijking is vaak niet direct zichtbaar. In sommige gevallen is het litteken van een hartoperatie het enige uiterlijke kenmerk. Een aantal jongeren heeft echter een hartafwijking die (ingrijpend) van invloed is op hun leefwijze, bijvoorbeeld door inspanningsbeperkingen (ook al zijn ze geopereerd). Weet u niet precies wat de adviezen zijn over de leefwijze voor uw kind, dan kunt u dit het beste met uw kindercardioloog bespreken voordat uw kind naar de middelbare school gaat.

Gevolgen voor het onderwijs

Door de snelle medische ontwikkelingen, is de groep kinderen met een hartafwijking in het onderwijs steeds  groter geworden. De meeste van deze leerlingen kunnen gewoon naar school.Er wordt veel onderzoek gedaan naar de gevolgen van het hebben van een hartafwijking en de daarbij behorende behandeling voor de leerling op het gebied van onderwijs. 

In de brochure die u hier kunt downloaden krijgt u uitgebreide informatie over het ziektebeeld. Daarnaast geven we adviezen om zo goed mogelijk te kunnen inspelen op de gevolgen voor het onderwijs.

Meer informatie of advies?

Neem gerust contact op met een van de consulenten OZL bij u in de regio, raadpleeg de Onderwijsdatabank en lees hieronder verder.

Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijking

Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijking

De Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen (kortweg PAH) is een landelijke patiëntenorganisatie van en voor kinderen, jongeren en volwassenen met een aangeboren hartafwijking, hun ouders, partners en familieleden. De PAH speelt een...

Nederlandse Hartstichting

Nederlandse Hartstichting

De Hartstichting werkt samen met wetenschappers, artsen, samenwerkingspartners en vele vrijwilligers aan oplossingen om hart-en vaatziekten eerder op te sporen en beter en sneller te behandelen.

Cyberpoli.nl

Cyberpoli.nl

De cyberpoli is een online ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte als coeliakie, diabetes, astma, IBD, aangeboren hartafwijkingen, jeugdreuma, CF, hiv of sikkelcelziekte, Klinefelter syndroom of down syndroom.