Hartafwijking

Informatie en advies voor leraren

Jaarlijks worden in Nederland ca. 1500 baby’s geboren met een hartafwijking.

Gelukkig zijn lang niet alle aangeboren hartafwijkingen ernstig. Sommige verdwijnen vanzelf, andere hebben nauwelijks invloed op het dagelijks leven. Een aantal jongeren heeft echter een hartafwijking die (ingrijpend) van invloed is op hun leefwijze, bijvoorbeeld door inspanningsbeperkingen (ook al zijn ze geopereerd). Weet u niet precies wat de adviezen zijn over de leefwijze voor uw kind, dan kunt u dit het beste met uw kindercardioloog bespreken voordat uw kind naar de middelbare school gaat.

Gevolgen voor het onderwijs

Kinderen met aangeboren hartafwijkingen kunnen op school problemen ervaren. Het is van belang dat er goed overleg is tussen school en thuis. Lees het artikel “Onderwijs en school, ook als je een aangeboren hartafwijking hebt” in Sinus september 2017.

Meer informatie of advies?

Neem gerust contact op met een van de consulenten OZL bij u in de regio, raadpleeg de Onderwijsdatabank en lees hieronder verder.

Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijking

De Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen (kortweg PAH) is een landelijke patiëntenorganisatie van en voor kinderen, jongeren en volwassenen met een aangeboren hartafwijking, hun ouders, partners en familieleden. De PAH speelt een...

Nederlandse Hartstichting

De Hartstichting werkt samen met wetenschappers, artsen, samenwerkingspartners en vele vrijwilligers aan oplossingen om hart-en vaatziekten eerder op te sporen en beter en sneller te behandelen.

Cyberpoli.nl

De cyberpoli is een online ontmoetingsplaats voor kinderen en jongeren met een chronische ziekte als coeliakie, diabetes, astma, IBD, aangeboren hartafwijkingen, jeugdreuma, CF, hiv of sikkelcelziekte, Klinefelter syndroom of down syndroom.