Hemofilie

Inleiding
Hier is een korte samenvatting van de Ziezonbrochure over een leerling met het hemofilie en hiernaast ziet u een link naar de gehele brochure

Wat is hemofilie?
Hemofilie is een aangeboren erfelijke afwijking van de bloedstolling. Het tekort aan stollingsfactoren resulteert, vooral bij de ernstige vorm van hemofilie, in bloedingen in met name gewrichten en spieren, maar ook in organen en andere weke delen. Er lijden vaker mannen aan hemofilie dan vrouwen. In Nederland hebben ongeveer 1700 mensen de ziekte. Hemofilie is goed te behandelen. De ontbrekende stollingsfactoren kunnen in geconcentreerde vorm toegediend worden, door middel van een injectie in de bloedvaten.
Er is een:

  • Ernstige vorm ( kenmerkt zich door het ontstaan van spontane bloedingen),
  • Matige vorm ( geeft bloedingen na een aanwijsbare oorzaak, bv door sport),
  • Lichte vorm  (geeft milde snijwonden, neusbloedingen, blauwe plekken).

Gevolgen op school
De behandeling heeft geen bijwerkingen die invloed hebben op het functioneren op school. De leraar moet natuurlijk wel rekening houden met de ziekte. Kinderen met hemofilie kunnen naar het reguliere onderwijs.  Het is belangrijk dat alle leraren op school op de hoogte zijn als er een kind is met hemofilie. Zij zouden moeten weten hoe te handelen in geval van een ongeluk of bloeding. Geef het kind de kans om zich te ontwikkelen tot een zelfstandig individu. Jongeren willen vaak zelf bepalen wat ze zeggen over hun ziekte en aan wie.

De brochure
In de brochure die u hiernaast kunt downloaden, leest u uitgebreide informatie over hemofilie, over de gevolgen voor het onderwijs en de mogelijke aanpassingen op school.


In gesprek

Neem gerust contact op met een van de consulenten. Op onze landkaart kunt u de contactgegevens van een consulent bij u in de regio vinden.


Print Friendly, PDF & Email

Over de Ziezonbrochures

U vindt op deze website informatie over een groot aantal ziektebeelden, bedoeld voor leraren met een zieke leerling in de klas. De informatie is samengesteld door consulenten OZL, verbonden aan het netwerk Ziezon en goedgekeurd door artsen uit betrokken ziekenhuizen. Zoekt u informatie over een ziektebeeld (of onderzoek en/of behandeling) dat hier niet bij staat? Neemt u dan contact op met onze informatie-specialist Elske van Spanje. Of kijk verder in de Onderwijsdatabank, waar ook publicaties te vinden zijn over de verschillende ziektebeelden en ziek zijn en onderwijs