HUS

Informatie en advies voor leraren

De afkorting HUS staat voor Hemolytisch Uremisch Syndroom. HUS ontstaat als reactie op een darminfectie, veelal veroorzaakt door de E-coli-bacterie.

Het ziektebeeld kenmerkt zich door een combinatie van nierfalen en bloedarmoede door afbraak van de rode bloedcellen. De ziekte is niet besmettelijk.

De gevolgen op school

Bij patiënten met een HUS is er bijna altijd sprake van een ziekenhuisopname en soms is opname op de Intensive Care voor kinderen noodzakelijk. Herstelt de leerling van een HUS, dan zijn er op school geen specifieke aanpassingen nodig. Tijdens de ziekenhuisopname zijn contact houden met de leerling, de klas informeren en aanpassingen in het lesprogramma noodzakelijk.

De brochure

In de brochure die u hiernaast kunt downloaden, geven we informatie over het ziektebeeld HUS en besteden we aandacht aan de gevolgen voor het onderwijs. We geven tips die ervoor zorgen dat een leerling met HUS tijdens de afwezigheid op school de benodigde aandacht zal krijgen.

Meer informatie of advies?

Neem gerust contact op met een van de consulenten OZL bij u in de regio, raadpleeg de Onderwijsdatabank en lees hieronder verder.

NVN Nierpatiëntenvereniging Nederland

NVN Nierpatiëntenvereniging Nederland

De NVN is de patiëntenvereniging van nierpatiënten en helpt bij het behouden en/of verbeteren van kwaliteit van leven en zorg. Om dit te bereiken zijn de volgende speerpunten geformuleerd: bruikbare informatie, eigen regie, ervaringskennis delen,...