De “Stille Helden” van KlasseContact

“Stille Helden” – in het AD-magazine, verhaalt over het inzetten de KPN Klasgenoot, communicatieapparatuur ten behoeve van langdurig zieke leerlingen, die op deze wijze toch mee kunnen blijven doen op school. De Klasgenoot maakt deel uit van KlasseContact, een gezamenlijk initiatief van het KPN Mooiste Contact Fonds en EDventure.

Het biedt een geavanceerde manier van digitaal communiceren. Het bijzondere is dat de zieke leerling vanuit huis de camera van de KPN Klasgenoot in de klas kan bedienen en de hele klas rond kan kijken en op deze manier zo optimaal mogelijk wordt betrokken bij het leerproces. In dit artikel is Katie Gramsbergen, consulent Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL) bij het HCO in Den Haag aan het woord.

Het eerste contact tussen zieke leerling en de klas is ontroerend om te zien”, zegt Katie. ,,Vaak wordt er een feestelijk tintje aangegeven. Ik herinner mij een leerling die heel hard moest huilen toen ze haar klas na vele maanden weer zag. De klas werd muisstil en nadat de leerling weer wat rustiger was geworden, werd er voorzichtig gevraagd: gaat het weer met je? En na het antwoord ‘ja’, juichte de hele klas en was het een vrolijke boel.

Dit meisje zei daarna iedere keer wanneer zij de lessen vanuit huis volgde tegen haar moeder: mam, ik ga naar school. Op haar kamertje logt ze in op laptop met webcam waarmee zij inschakelt op de KPN Klasgenoot, een apparaat in de klas met beeldscherm en 360° draaiende camera, kon zij zo toch weer gewoon deelnemen aan het schoolleven.”
Door het plaatsen van de KPN Klasgenoot kun je leerlingen echt verbinden met hun klasgenoten. Op deze manier kunnen ernstig zieke leerlingen vanuit huis de lessen volgen en blijven ze sociaal verbonden met hun klas. De leerling komt letterlijk en figuurlijk weer ‘in beeld’.” Het is de taak van de consulent OZL te beoordelen of de inzet van Klassecontact de juiste ondersteuning biedt voor de zieke leerling.

De aanvraag wordt gedaan door de consulent wanneer de plaatsing van een KlasseContactset, de Klasgenoot op school en de laptop thuis, van meerwaarde is voor de leerling. Het aantal plaatsingen neemt momenteel toe.
Veel scholen kiezen ervoor het apparaat in de pauze aan te laten staan zodat de zieke leerling door de vrienden en vriendinnen op de hoogte kan worden gehouden van de laatste nieuwtjes. ,,Het doet de zieke leerling goed om op deze manier de verbinding te houden met de klas en onderdeel uit te maken van het leven op school,” aldus consulente Katie die al veel leerlingen heeft begeleid voor, tijdens en na een KlasseContactaansluiting.