Bruikbare gids voor MBOers met een chronische aandoening

Samen met deze MBO studenten het onderwijs passend maken

In maart 2022 lanceerde Stichting Zorgeloos naar School een gids voor het mbo. Het afgelopen jaar is in co-creatie een praktische gids ontwikkeld voor en door studenten met een chronische aandoening. Daarnaast hebben ook mbo-docenten, mbo-professionals en ouders aan de gids mee gewerkt.

De gids staat boordevol handvatten en praktische informatie gericht op verschillende sleutelmomenten tijdens de schoolloopbaan, zoals de mbo-keuze, de start van de mbo-opleiding, stage en werk zoeken. Met deze gids kan de student, ouder en mbo-professional goed voorbereid samen in gesprek op zoek naar maatwerk: Passend Onderwijs voor MBOers met een chronische aandoening

 

Bruikbare tools

Dorry Sleutels, consulent onderwijs zieke leerlingen bij 1801 en Ziezon, is zeer enthousiast over de gids: ‘Het zijn geweldige documenten. Super dat dit gemaakt is door en gericht is op de jongeren zelf! Het is fijn voor een jongere om te lezen dat je niet de enige bent en dat het juist goed is om de regie te nemen en assertief te zijn. Dat je niet lastig bent.”

Er zitten ook bruikbare tools bij die de begeleiders van de leerlingen op het MBO direct kunnen inzetten. Zo is de Energie meter bijvoorbeeld goed bruikbaar om de student zicht te geven in het vinden van de eigen energiebalans. De reflectievragen om samen met vrienden, de ouder en SLBer je antwoorden te vinden, kunnen daarbij goed helpen.

 

Digitaal of in een mooi blik

Het product is heel aantrekkelijk vormgegeven , zowel digitaal als in de vorm van een blik op A5 formaat.

Studenten, ouders en begeleiders kunnen het bestellen door hun gegevens achter te laten  op de site. Je kunt dan kiezen om de digitale versie van de gids te downloaden of voor het toezenden van het blik met de gedrukte exemplaren.

De druk en verspreiding van de gids zijn mogelijk gemaakt door een subsidie van ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen.

 

Bruikbare gids voor MBOers met een chronische aandoening