Informatie en advies voor leraren
Een afweer- of immuunstoornis kan aangeboren zijn of in de loop van het leven opgelopen worden. Voor de duidelijkheid spreken we verder alleen van afweerstoornis in plaats van immuunstoornis, maar beide termen betekenen hetzelfde.
Symptomen van een afweerstoornis kunnen zijn: terugkerende koortsperioden (door bijvoorbeeld oor-, kaak, en longontstekingen), diepe huidabcessen, hardnekkige schimmelinfecties op de huid, darminfecties of ernstige infecties zoals hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een afweerstoornis, waaronder medicijnen, maar de ziekte is niet te genezen.
Gevolgen voor het onderwijs
Het is belangrijk dat kinderen met een afweerstoornis zo veel mogelijk naar school gaan. Dit beperkt leerachterstanden en het helpt de kinderen een normaal leven te leiden. De ziekte en de behandeling ervan kunnen absentie tot gevolg hebben. Dit varieert van later op school komen tot ziek thuis moeten blijven en opnames in het ziekenhuis. Vermoeidheid is een van de meest ingrijpende consequenties bij een afweerstoornis.
Ziezonbrochure
In de Ziezonbrochure geven we uitgebreid informatie over afweerstoornissen, de gevolgen voor het onderwijs en de mogelijke aanpassingen op school.
Meer informatie of advies?
Neem gerust contact op met een van de consulenten OZL bij u in de regio of lees hieronder verder.
KAISZ
KAISZ staat voor 29 zeer zeldzame auto immuun of auto inflammatoire aandoeningen. Wij noemen deze voor het gemak de KAISZ-bestel zeldzaamaandoeningen. Er zijn ongeveer 2000 kinderen en 5000 volwassen met een van deze aandoeningen. De...
Stichting voor Afweerstoornissen
De Stichting voor Afweerstoornissen (SAS) stelt zich als doel: Het behartigen van de belangen van patiënten met een afweerstoornis; Patiënten en hun families (onder)steunen; Kennis over afweerstoornissen verspreiden in begrijpelijke en...