Aanhoudelijke Lichamelijke Klachten (ALK)

Informatie en advies voor leraren

Elke klas heeft ongeveer één leerling met Aanhoudende Lichamelijke Klachten. De vier meest voorkomende klachten bij ALK zijn chronische buikpijn, hoofdpijn, pijn in houdings- en bewegingsapparaat en vermoeidheid.

Bij deze leerlingen is er vaak sprake van langdurig en/of regelmatig ziekteverzuim. ALK zijn aanhoudende lichamelijke klachten, die tegen de verwachting in, niet over gaan. Er is sprake van een verstoord herstelproces. Een eenduidig advies over hoe de leerling met ALK het beste te ondersteunen is niet voorhanden. Tegelijk wordt van scholen verwacht dat zij maatregelen nemen om het verzuim te doen afnemen. Toch zijn er goede adviezen en inzichten die het onderwijs aan deze leerlingen kunnen ondersteunen.

Gevolgen voor het onderwijs

Het constant hebben van lichamelijke klachten kost deze leerlingen veel energie. Het levert vaak problemen op om de normale lessen op school te volgen. School is een belangrijke plek in het leven van elke leerling. Samen met school kunnen er afspraken gemaakt worden over het lesprogramma, veiligheid en sociale acceptatie. Hierover leest u meer in de brochure en krijgt u tevens verwijzingen naar andere relevante websites.

 

Meer informatie of advies?

Neem bij vragen of onduidelijkheden gerust contact op met een van de Consulenten Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen bij u in de buurt. Raadpleeg ook de Onderwijsdatabank voor meer informatie.  

Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie

Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie

U vindt hier betrouwbare informatie over psychische klachten bij kinderen en adolescenten. Deze kennis, inclusief praktijkstandaarden voor diagnostiek en behandeling van kinderen met ernstige psychische problemen, is voor en door professionals in de brede...