2017 recordjaar voor KlasseContact
Het afgelopen jaar waren ruim 1.100 kinderen, ondanks langdurige ziekte, toch ‘aanwezig’ in de klas dankzij KlasseContact. Nog nooit volgden zo veel kinderen op afstand lessen via de KPN Klasgenoot, een videoverbinding waardoor je interactief mee kunt doen in de les. Dat werd gisteren bekend tijdens de nieuwjaarsborrel voor consulenten Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen.
Op diverse Nederlandse scholen ‘zit’ hij in de klas: de KPN Klasgenoot. Een apparaat met een videoverbinding, waardoor een langdurig zieke leerling de les vanuit huis of het ziekenhuis kan volgen. De leerling kan inzoomen, een lampje laten branden als hij of zij een vraag heeft, en rondkijken in de klas met een camera. KlasseContact brengt langdurig zieke leerlingen op deze manier al tien jaar in contact met hun klasgenoten. Ed Bontrop, Programmamanager KlasseContact: “Lessen missen is vervelend, maar klasgenootjes missen is minstens net zo erg. Met KlasseContact proberen we dat gemis te verzachten. Zo zijn leerlingen er, ook op afstand, zo veel mogelijk bij. We zijn dan ook trots dat we in 2017 ruim 1.100 leerlingen op deze manier hebben kunnen helpen.” KlasseContact is een initiatief van EDventure, de branchevereniging van Onderwijsadviesbureaus en het KPN Mooiste Contact Fonds.
Consulenten Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL)
In 2017 heeft KlasseContact alle aanvragen door consulenten kunnen honoreren, daarmee is het overgrote deel van langdurig zieke leerlingen in Nederland geholpen. “We zijn trots op dit resultaat”, zegt Annemarie Kaptein, directeur-bestuurder EDventure. “Ieder kind verdient goed onderwijs, ieder kind verdient sociaal contact. KlasseContact maakt die verbinding ook voor langdurig zieke leerlingen mogelijk. Niet eerder konden zieke kinderen op zo’n grote schaal ‘op afstand’ onderwijs volgen met hun eigen klas.” De consulenten OZL zijn dagelijks direct betrokken bij deze kinderen. Zij bekijken wat voor de leerling het beste is en onderhouden het contact tussen de scholen, de ouders en de kinderen. De consulenten OZL zijn werkzaam bij onderwijsadviesbureaus en educatieve voorzieningen van de academisch medische centra verspreid door het land. In samenspraak met de school, de ouders en de kinderen begeleidt de consulent de aanvraag voor en het gebruik van KlasseContact. Tijdens de laatste nieuwjaarsbijeenkomst bleek dat de consulenten maar liefst 1.100 kinderen hebben kunnen helpen met KlasseContact in 2017.
Over KlasseContact
KlasseContact maakt het voor chronisch of ernstig zieke kinderen die langdurig niet naar school kunnen, mogelijk lessen te volgen in de eigen klas, met de eigen leerkracht. Zo raken zij minder snel achterop met de lesstof en, net zo belangrijk, blijven zij in contact met klasgenoten. De leerling kan vanachter een laptop thuis of in het ziekenhuis actief deelnemen aan de lessen. In de klas staat een KPN Klasgenoot, waarmee een beeld- en geluidsverbinding kan worden gemaakt tussen de school en de leerling. De KPN Klasgenoot is uitgerust met een 360 gradencamera, zodat de leerling op afstand het gehele klaslokaal kan overzien. Via het touchscreen-beeldscherm is de leerling voor de klas duidelijk in beeld. Met een speciale knop gaat er een lampje branden, zodat de leerkracht weet dat de leerling een vraag heeft. Ondanks alles voelt de leerling zich zo aanwezig in de klas en volgt hij of zij, zo veel als mogelijk, onderwijs, net als zijn of haar klasgenoten.