Mag je in een achtbaan als je een hersentumor hebt? Kan je nog naar school als je aan leukemie lijdt? En is het gek om na te denken over wat je later wilt worden als je ernstig ziek bent?
In het nieuwe EO-kinderprogramma “Hallo, ik heb kanker” filmen vier tieners hoe hun leven met kanker eruit ziet. In ons land krijgen jaarlijks 550 kinderen tussen nul en achttien jaar een vorm van kanker.
Hoofdpersonen Catherine, Daimon, Julian en Rachel weten wat het is om met deze ziekte te leven. In Hallo, ik heb kanker filmt het viertal hun mooie en moeilijke momenten. We zien tranen van blijdschap en van verdriet, momenten van angst, maar ook momenten van geloof en vertrouwen. Hallo, ik heb kanker is een eerlijk en ontwapenend programma over vier tieners bij wie soms de ziekte alle aandacht vraagt, maar soms ook heel gewone ‘tienerissues’ belangrijk zijn.
Taboe bespreekbaar maken
“We willen het onderwerp kanker bespreekbaar maken”, vertelt presentatrice Anne-Mar. “Iedereen kent wel iemand met kanker, maar hoe is het om kanker te hebben? Er direct naar vragen, is vaak spannend.” Anne-Mar is erg onder de indruk van Catherine, Daimon, Julian en Rachel: “Ze laten op een heel eerlijke manier zien wat het met je doet als je hoort dat je kanker hebt. Hoewel het soms mega zwaar voor ze is, hebben ze een enorme veerkracht. Ik vind dat zo bijzonder!”
Normaal zijn
De tieners die in het programma worden gevolgd, willen niets liever dan “normaal” zijn. Geen chemokuren, MRI-scans, prikken, bestralingen en operaties, maar afspreken met vrienden, zwemmen, naar school, naar de film of een concert. Zo wil de 13-jarige Catherine – die een hersentumor heeft – dolgraag naar een concert van Justin Bieber en wil Daimon iets wat voor de meeste kinderen heel normaal is: naar school gaan. Julian lijdt aan agressieve hersenstamkanker en viert, tegen de verwachtingen in, zijn dertiende verjaardag en de 15-jarige Rachel gaat het liefst op pad met vriendinnen om even niet aan haar hersentumor of chemo’s te denken.
Zie NPO Start