Wereld diabetes dag

Elk jaar wordt op 14 november wereldwijd aandacht en begrip gevraagd voor diabetes. Waarom op 14 november? 14 november was de verjaardag van Frederick Banting. Frederick Banting en Charles Best stonden aan de basis van de ontdekking van insuline in 1922. Dankzij deze ontdekking is diabetes geen dodelijke ziekte meer.

 

Diabetes op school

Diabetes gaat niet over. Kinderen met diabetes zullen de rest van hun leven daarom rekening moeten houden met hun ziekte. Het is een ziekte die je normale leven enorm verandert. Je moet elke dag opnieuw letten op eten, bewegen en medicatie. Ook emoties hebben invloed op je bloedglucosewaardes, zoals spanning voor een toets. Consulenten OZL zien dat het hebben van diabetes veel invloed heeft op het leven van een kind, ook op het schoolleven. De brochure ‘Een leerling met diabetes’ is samengesteld voor leraren met een leerling met diabetes in de klas. De brochure geeft uitleg over diabetes, de mogelijke gevolgen van deze ziekte op school en geeft adviezen hoe je een leerling met diabetes zo goed mogelijk kan begeleiden op school en in de klas.

 

Medisch handelen

Als een school te maken krijgt met een leerling met diabetes zijn er vaak allerlei vragen. Een vraag die vaak gesteld wordt gaat over hoe het precies zit met het medisch handelen op school. Een leerling moet immers prikken om de bloedsuiker te meten en er moet insuline toegediend worden. Vooral jonge kinderen of kinderen die net de diagnose hebben gekregen hebben hier hulp bij nodig. Wat kunnen en mogen wij als school of ik als leerkracht? Voor situaties als het spuiten van insuline zijn protocollen ontwikkeld. Via deze link vindt u deze protocollen en kunt u meer lezen over medicijngebruik en medisch handelen op school.

 

Voorlichting

Voor een leerling met diabetes in de klas is het fijn als klasgenoten en docenten op de hoogte zijn van de ziekte. De leerling kan een spreekbeurt houden, eventueel samen met de ouders of de consulent OZL. Ook kan de consulent OZL en/of de diabetesverpleegkundige van de leerling leerkrachten informeren over wat het betekent om diabetes te hebben. Daarnaast zijn er tal van filmpjes te vinden waarin op een begrijpelijk manier wordt uitgelegd wat diabetes type I is, kijk  bijvoorbeeld eens naar deze filmpjes van het Klokhuis of Topdoks.

 

Heb jij een kind met diabetes in de klas of binnen je school? Neem dan contact met ons op.

Wereld diabetes dag