Post-Covid syndroom

Informatie en advies voor leraren

Leerlingen die een corona-infectie hebben doorgemaakt kunnen soms nog lang klachten ervaren. Het kan zijn dat er sprake is van een leerling met Post-Covid syndroom. U krijgt in deze handreiking informatie over het ziekte- beeld en adviezen om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de gevolgen voor het onderwijs.

Wat is POST-COVID?

Als er 12 weken of meer na acute COVID-19-infectie aanhoudende of nieuwe klachten zijn, zonder andere verklaring, kan een arts het Post-Covid syndroom vaststellen. In de volksmond wordt dit syndroom ook wel Long-Covid genoemd. Dit kan echter verwarring opleveren aangezien de klachten niet alleen gerelateerd zijn aan de longen. De term Post-Covid heeft daarom de voorkeur.

De klachten bestaan voornamelijk uit vermoeidheid, kortademigheid en concentratieproblemen. Hiernaast wordt regelmatig ‘brain fog’ (hersenmist) ervaren. Leerlingen met Post- Covid syndroom ervaren dat zij plotseling op de rem moeten staan, omdat zij ineens zeer laag belastbaar zijn. In mindere mate worden daarnaast hoofdpijn, koorts, benauwdheid en angstklachten ervaren. Ook kan er sprake zijn van verminderde eetlust, als gevolg van misselijkheid, diarree, benauwdheid en/ of vermoeidheid.

Ziezonbrochure

In de Ziezonbrochure geven we uitgebreid informatie over Post-Covid, de gevolgen voor het onderwijs en de mogelijke aanpassingen op school.

Meer informatie of advies?

Neem gerust contact op met een van de consulenten OZL bij u in de regio, raadpleeg de Onderwijsdatabank en lees hieronder verder.