Informatie en advies voor leraren
Het Noonan syndroom is een genetische aandoening. Het komt voor bij één op de 1.000 tot 2.500 geboorten. Het wordt veroorzaakt door een verandering (mutatie) in een gen. Bij ongeveer de helft van de kinderen met Noonan syndroom komt het syndroom in de familie voor en is er sprake van overerving van één van de ouders. Bij de andere helft hebben de ouders het syndroom niet. In dat geval wordt het syndroom veroorzaakt door een nieuwe, ‘spontane’ mutatie (‘de novo’).
Gevolgen voor het onderwijs
De gevolgen voor het onderwijs zijn zeer divers. Het is daarom van belang om goed contact te houden met ouders over wat het Noonan syndroom voor hun kind betekent, en hoe je daar als leraar rekening mee kunt houden. Wanneer er lichamelijke factoren zijn vastgesteld die risicovol zijn, is het verstandig om een gezondheidsprotocol op te stellen. Op de site van stichting Noonan syndroom vindt u een medisch zorgplan en alarmeringsschema bloedingsneiging dat u samen met ouders in kunt vullen. Dit protocol kan gedurende de schoolloopbaan worden bijgesteld.
Aanvullende info
Stichting Noonan syndroom: Home – Stichting Noonan Syndroom
Voor uitgebreide informatie, maar ook downloads zoals een medisch zorgplan en alarmeringsschema bloedingsneiging, en voor ouders de brochure “Naar de basisschool: en dan….”
Radboudumc: Noonan-syndroom – Radboudumc
Het Centrum voor Neuropsychiatrie (verder CvN, onderdeel
van Vincent van Gogh) en het Expertisecentrum voor Zeldzame Aangeboren Ontwikkelingsstoornissen van het Radboudumc (ERN/Ithaca) werken nauw samen. Vincent van Gogh voor GGZ (vvgi.nl)
Meer informatie of advies?
Neem gerust contact op met een van de consulenten OZL bij u in de regio, raadpleeg de Onderwijsdatabank en lees hieronder verder.