Narcolepsie

Informatie en advies voor leraren

Narcolepsie is een aandoening die in de loop van het leven kan ontstaan en gekenmerkt wordt door een ontregeling van het normale slaap/waakpatroon. Narcolepsie komt niet vaak voor, maar is zeker niet zeldzaam: naar schatting lijden zo’n 6.000 Nederlanders eraan.

Vaak begint narcolepsie al op jonge leeftijd, maar het duurt soms jaren voordat de diagnose wordt gesteld en behandeling kan beginnen. De symptomen zijn: verstoord slaappatroon tijdens de nacht en slaperigheid overdag; automatismen; plotselinge spierverslapping (kataplexie); levensechte droomervaringen ’s nachts en aandachtsproblemen.

Gevolgen voor het onderwijs

Voor een leerling met narcolepsie kan het volgen van de lessen op school een probleem zijn. Tijdens lessen waar de leerling niet zelf actief is, maar (passief) luistert naar de leraar, is de kans groot dat hij in slaap valt doordat het een inactieve bezigheid is. het kind met narcolepsie kan het in slaap vallen dan niet tegenhouden. Een actieve houding kan slaperigheid voor een groot deel vorkomen. Een regelmatig leven is voor kinderen met narcolepsie belangrijk. het kan zijn dat vaste slaapmomenten overdag nodig zijn. Het is belangrijk dat de school de leerling de mogelijkheid biedt ook onder schooltijd korte tijd te slapen in een aparte ruimte. Vaak krijgen kinderen medicatie voorgeschreven om overdag alerter te zijn, vooral tijdens de schooluren of om ’s nachts beter te kunnen slapen.

In de brochure gaan we uitgebreider in op de aanpassingen die nodig zijn en geven tips voor het onderwijs.

Meer informatie of advies?

Neem gerust contact op met een van de consulenten OZL bij u in de regio, raadpleeg de Onderwijsdatabank en lees hieronder verder.

Alles over narcolepsie

Alles over narcolepsie

Op deze website is uitgebreide informatie te vinden over narcolepsie. Wat zijn de symptomen, wat is de oorzaak, wat zijn de behandelingsmogelijkheden, wat heeft narcolepsie voor gevolgen voor het dagelijks leven? Verder is er een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden, en informatie over slaapcentra waar ervaring is met de diagnose en behandeling van narcolepsie.

Nederlandse Vereniging voor Narcolepsie (NVN)

Nederlandse Vereniging voor Narcolepsie (NVN)

De Nederlandse Vereniging voor Narcolepsie (NVN) is de patiëntenvereniging voor mensen die lijden aan de slaap-waakstoornis narcolepsie. Naar schatting lijden er in Nederland tussen de 6000 en 8000 mensen aan narcolepsie. Door middel van deze...

Kinderneuropsychologie

Kinderneuropsychologie

Deze site biedt informatie over neuropsychologische gevolgen van hersenaandoeningen in de kindertijd. De informatie is bestemd voor psychologen en (para)medici, maar is ook voor ouders, leraren en andere geïnteresseerden toegankelijk.