Blog: 12e HOPE congres in Milaan – Shaping the future of education – dag 1

Niet alleen in Nederland zijn er Consulenten Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen actief. Door heel Europa (en ver daarbuiten) krijgen leerlingen met een chronische ziekte of psychische klachten onderwijsondersteuning van een hospital teacher. Al deze leerkrachten zijn verenigd in HOPE (Hospital Organisation of Pedagogues in Europe) en komen al sinds 1988 bij elkaar tijdens een tweejaarlijks congres.

Na het door de coronapandemie afgelaste congres in Tallinn (2020), was het dit jaar de eer aan Milaan om de bijna 300 hospital teachers te ontvangen en na de feestelijke opening gisterenavond ging het congres vandaag echt van start. Vanuit Nederland ben ik, samen met bijna 40 collega’s uit allerlei regio’s, aanwezig in Milaan.
Door middel van presentaties, workshops en posterpresentaties maar vooral ook veel uitwisselen van verhalen, geeft het HOPE-congres ons de kans om een kijkje te nemen in de keuken van andere landen. Hoe werkt het afstandsonderwijs in Italië? Welke uitdagingen kennen ze in Hongarije? Hoeveel ziekenhuisscholen zijn er in Australië? En wat kunnen wij leren van best practices over de grens?
Na de eerste dag kijk ik terug op bijzondere ontmoetingen met collega’s vanuit de hele wereld en verheug ik mij op de volgende congresdag.

Wil je meer weten over de organisatie HOPE of het congres in Milaan? En wil je een gratis wetenschappelijk overzicht downloaden van alle presentaties?
Kijk dan op www.hope22.eu

Tim Kallenbach (Consulent Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen, Amsterdam UMC).

Blog: 12e HOPE congres in Milaan – Shaping the future of education – dag 1