Wilmstumor

Inleiding

U vindt hier een korte samenvatting van de Ziezonbrochure over een leerling met een wilmstumor en een link naar de gehele brochure.

Wat is een wilmstumor?
Een wilmstumor is een kwaadaardige tumor in of aan een nier. Meestal zit de tumor in één nier, maar soms ook in beiden. Het kan voorkomen dat een tumor is uitgezaaid naar longen, lever, botten of hersenen. In Nederland worden jaarlijks ongeveer 20-25 kinderen gediagnostiseerd met een Wilmstumor. Het grote merendeel van deze kinderen is jonger dan 5 jaar. Een Wilmstumor presenteert zich vaak met de volgende symptomen; pijnloze zwelling in de buik, bloedplassen en hoge bloeddruk. Vaak zijn de klachten in het begin vaag. Het kind kan dan hangerig, moe, lusteloos, misselijk of koortsig zijn.

Ook kan er sprake zijn van minder eetlust. Bij kinderen met een Wilmstumor wordt, na een behandeling met chemotherapie gedurende vier of zes weken, de tumor operatief verwijderd. Vaak wordt ook de aangedane nier weggenomen. Mocht het nodig zijn (o.a. omdat de tumor niet helemaal weggenomen is of als er uitzaaiingen gevonden zijn), dan zal het kind ook na de operatie nog chemotherapie en / of bestralingen krijgen.

Gevolgen voor het onderwijs

Wanneer de diagnose gesteld is, breekt een intensieve tijd aan. Het kind moet wekelijks naar het ziekenhuis voor chemotherapie en wordt voorbereid op een operatie. Tijdens de periode dat het kind een operatie krijgt, zal het enige tijd de school verzuimen. Nadat het kind hersteld is van de operatie, zal het de school weer kunnen bezoeken. Mocht het kind echter nog bestraald moeten worden en chemokuren moeten krijgen dan zal het verzuim langer worden of vaker plaatsvinden. De leerling kan last hebben van de volgende bijwerkingen als gevolg van de behandeling; misselijkheid, vermoeidheid, pijnlijke slijmvliezen in de mond, gebrek aan eetlust en haaruitval. In de brochure die u hiernaast kunt downloaden besteden we uitgebreid aandacht aan dit ziektebeeld, aan de gevolgen voor het onderwijs en aan de aanpassingen die mogelijk zijn op school.


Print Friendly, PDF & Email

Over de Ziezonbrochures

U vindt op deze website informatie over een groot aantal ziektebeelden, bedoeld voor leraren met een zieke leerling in de klas. De informatie is samengesteld door consulenten OZL, verbonden aan het netwerk Ziezon en goedgekeurd door artsen uit betrokken ziekenhuizen. Zoekt u informatie over een ziektebeeld (of onderzoek en/of behandeling) dat hier niet bij staat? Neemt u dan contact op met onze informatie-specialist Elske van Spanje. Of kijk verder in de Onderwijsdatabank, waar ook publicaties te vinden zijn over de verschillende ziektebeelden en ziek zijn en onderwijs