Sikkelcelziekte

Inleiding
U vindt hier de brochure van Ziezon over een leerling met sikkelcelziekte. Sikkelcelziekte komt vooral voor bij mensen die van oorsprong afkomstig zijn uit tropische en subtropische landen. In Nederland leven naar schatting ongeveer 1000 tot 1500 kinderen met deze ziekte.

Wat is sikkelcelziekte?
Sikkelcelziekte is een chronische en erfelijke vorm van bloedarmoede. De rode bloedcellen nemen de vorm aan van een sikkel in de plaats van de normale ronde vorm en kunnen daardoor gaan klonteren.

Filmpje Sikkelcel: dr. Marjon Cnossen, 2012


Klachten en behandeling
De klachten zijn moeheid, lusteloos, soms hartkloppingen. Daarnaast geelzien als gevolg van de versnelde bloedafbraak en verstopping in verschillende organen, wat pijnklachten veroorzaakt. De behandeling bestaat uit medicatie (antibiotica en pijnstillers), zo nodig bloedtransfusie en soms een stamceltransplantatie. Veel drinken is belangrijk, op tijd rust nemen en pijnmedicatie innemen.

Onderwijs
In de brochure geven we naast informatie over sikkelcelziekte, tips en adviezen voor leraren over hoe ze rekening kunnen houden met een leerling met sikkelcelziekte. We geven uitleg over mogelijke aanpassingen op school en tot slot verwijzen we naar informatieve websites voor meer informatie.

Stamceltransplantatie bij sikkelcelziekte

Lees hier verder over stamceltransplantatie bij sikkelcelziekte.


Print Friendly, PDF & Email

Over de Ziezonbrochures

U vindt op deze website informatie over een groot aantal ziektebeelden, bedoeld voor leraren met een zieke leerling in de klas. De informatie is samengesteld door consulenten OZL, verbonden aan het netwerk Ziezon en goedgekeurd door artsen uit betrokken ziekenhuizen. Zoekt u informatie over een ziektebeeld (of onderzoek en/of behandeling) dat hier niet bij staat? Neemt u dan contact op met onze informatie-specialist Elske van Spanje. Of kijk verder in de Onderwijsdatabank, waar ook publicaties te vinden zijn over de verschillende ziektebeelden en ziek zijn en onderwijs