Neuroblastoom

Inleiding

U vindt hier een korte samenvatting van de Ziezonbrochure over een leerling met een neuroblastoom en een link naar de gehele brochure.

Wat is een neuroblastoom?
Een kinderlichaam bestaat uit miljarden cellen die zich voortdurend delen. Nieuwe cellen zorgen voor groei en ontwikkeling. In een gezond lichaam is de celdeling in evenwicht. Bij kanker is dit evenwicht verstoord geraakt. Bij een neuroblastoom gaat het om een kwaadaardige tumor die uitgaat van het sympathisch (onwillekeurig) zenuwstelsel. In 60% van de gevallen gaat het om een tumor die ontstaat in het merg van de bijnieren. In de overige gevallen kan de tumor zich bevinden in de borstholte hals of bekken.

Een neuroblastoom in de bijnier presenteert zich vaak met de volgende klachten: een pijnlijke opgezwollen buik, misselijkheid, algehele malaise, geagiteerd zijn, diarree. Bij een neuroblastoom in de borstholte kan er sprake zijn van ademhalingsproblemen en verlammingsverschijnselen. Als het neuroblastoom zich in het bekken bevindt, kan er bovendien sprake zijn van problemen met plassen of de ontlasting. Een neuroblastoom kan uitzaaien naar lymfeklieren, botten, beenmerg, lever of huid. Bijbehorende klachten kunnen zijn; gewichtsverlies, bloedarmoede, verminderde eetlust, pijn in gewrichten, zwellingen rond de oogkas en lusteloosheid.

In Nederland worden jaarlijks ongeveer 25 kinderen gediagnostiseerd met een neuroblastoom. De precieze behandeling hangt af van verschillende factoren; grootte van de tumor, aanwezigheid van uitzaaiingen en genetische afwijkingen van de tumorcel. Dit leidt tot een indeling in verschillende behandelgroepen. U leest hier meer over in de brochure.

Gevolgen voor het onderwijs

Kinderen in de Observation Group zullen niet veel van school verzuimen. Kinderen die worden behandeld in de Medium of High Risk Group, ondergaan een langdurige (6-12 maanden) en intensieve behandeling in het ziekenhuis. Het kind zal in veel gevallen een maagsonde hebben voor toediening van medicijnen en het geven van sondevoeding in de thuissituatie. Het kind zal vaak in het ziekenhuis zijn voor opnames en om die reden frequent school verzuimen. De behandeling beïnvloedt in vele opzichten het functioneren van de leerling op school. Eén van de aandachtspunten zijn de bijwerkingen van de therapie. In de brochure besteden we uitgebreid aandacht aan de gevolgen voor het onderwijs en de aanpassingen die mogelijk zijn.


Print Friendly, PDF & Email

Over de Ziezonbrochures

U vindt op deze website informatie over een groot aantal ziektebeelden, bedoeld voor leraren met een zieke leerling in de klas. De informatie is samengesteld door consulenten OZL, verbonden aan het netwerk Ziezon en goedgekeurd door artsen uit betrokken ziekenhuizen. Zoekt u informatie over een ziektebeeld (of onderzoek en/of behandeling) dat hier niet bij staat? Neemt u dan contact op met onze informatie-specialist Elske van Spanje. Of kijk verder in de Onderwijsdatabank, waar ook publicaties te vinden zijn over de verschillende ziektebeelden en ziek zijn en onderwijs