Narcolepsie

Inleiding
Narcolepsie is een aandoening die in de loop van het leven kan ontstaan en gekenmerkt wordt door een ontregeling van het normale slaap/waakpatroon. Narcolepsie komt niet vaak voor, maar is zeker niet zeldzaam: naar schatting lijden zo’n 6.000 Nederlanders eraan. Vaak begint narcolepsie al op jonge leeftijd, maar het duurt soms jaren voordat de diagnose wordt gesteld en behandeling kan beginnen. De symptomen zijn: verstoord slaappatroon tijdens de nacht en slaperigheid overdag; automatismen; plotselinge spierverslapping (kataplexie); levensechte droomervaringen ’s nachts en aandachtsproblemen.

Onderwijs
Voor een leerling met narcolepsie kan het volgen van de lessen op school een probleem zijn. Tijdens lessen waar de leerling niet zelf actief is, maar (passief) luistert naar de leraar, is de kans groot dat hij in slaap valt doordat het een inactieve bezigheid is. het kind met narcolepsie kan het in slaap vallen dan niet tegenhouden. Een actieve houding kan slaperigheid voor een groot deel vorkomen. Een regelmatig leven is voor kinderen met narcolepsie belangrijk. het kan zijn dat vaste slaapmomenten overdag nodig zijn. Het is belangrijk dat de school de leerling de mogelijkheid biedt ook onder schooltijd korte tijd te slapen in een aparte ruimte. Vaak krijgen kinderen medicatie voorgeschreven om overdag alerter te zijn, vooral tijdens de schooluren of om ’s nachts beter te kunnen slapen.

In de brochure gaan we uitgebreider in op de aanpassingen die nodig zijn en geven tips voor het onderwijs.
 


Film met uitleg van Dr. lammers over narcolepsie, uitgave LUMC 2012


In gesprek

Neem gerust contact op met een van de consulenten. Op onze landkaart kunt u de contactgegevens van een consulent bij u in de regio vinden.


Print Friendly, PDF & Email

Over de Ziezonbrochures

U vindt op deze website informatie over een groot aantal ziektebeelden, bedoeld voor leraren met een zieke leerling in de klas. De informatie is samengesteld door consulenten OZL, verbonden aan het netwerk Ziezon en goedgekeurd door artsen uit betrokken ziekenhuizen. Zoekt u informatie over een ziektebeeld (of onderzoek en/of behandeling) dat hier niet bij staat? Neemt u dan contact op met onze informatie-specialist Elske van Spanje. Of kijk verder in de Onderwijsdatabank, waar ook publicaties te vinden zijn over de verschillende ziektebeelden en ziek zijn en onderwijs