Mitochondriële aandoeningen

Inleiding
U vindt hier de Ziezonbrochure over een leerling met een gediagnosticeerde mitochondriële aandoening.

Mitochondriële aandoening
Een mitochondriële aandoening is een erfelijke, chronische zeldzame stofwisselingsziekte. Mitochondriën bevinden zich in nagenoeg alle lichaamscellen. Een van de functies van mitochondriën is het maken van energie. Voordat deze energie vrijgemaakt kan worden vinden ingewikkelde chemische omzettingen plaats met behulp van enzymen. Indien één of meerdere van deze omzettingen niet goed verlopen ontstaat er een tekort aan energie.

Stoornissen in de mitochondriële energieproductie zullen het meest opvallen in organen waar een grote energiebehoefte bestaat. Dit zijn bijvoorbeeld de spieren, het hart en de hersenen. Deze problemen kunnen snel na de geboorte aanwezig zijn, maar zich ook op latere leeftijd openbaren. De belangrijkste klachten die u kunt waarnemen zijn spierzwakte en inspanningsintolerantie.

De brochure
U krijgt in de brochure informatie over het ziektebeeld en de mogelijke gevolgen voor het onderwijs. Tevens geven we adviezen voor eventuele aanpassingen op school. Er bestaan diverse gradaties van mitochondriële aandoeningen, dit is belangrijk om te realiseren bij het lezen van deze brochure.


Print Friendly, PDF & Email

Over de Ziezonbrochures

U vindt op deze website informatie over een groot aantal ziektebeelden, bedoeld voor leraren met een zieke leerling in de klas. De informatie is samengesteld door consulenten OZL, verbonden aan het netwerk Ziezon en goedgekeurd door artsen uit betrokken ziekenhuizen. Zoekt u informatie over een ziektebeeld (of onderzoek en/of behandeling) dat hier niet bij staat? Neemt u dan contact op met onze informatie-specialist Elske van Spanje. Of kijk verder in de Onderwijsdatabank, waar ook publicaties te vinden zijn over de verschillende ziektebeelden en ziek zijn en onderwijs