Kiemceltumor

Inleiding
U vindt hier een korte samenvatting van de Ziezonbrochure over een leerling met een kiemceltumor
en een link naar de gehele brochure.

Wat is een kiemceltumor?

Een kiemceltumor is een vorm van kanker. Bij kanker is het evenwicht van de normale celdeling verstoord geraakt. Bij een kiemceltumor gaat het om cellen die nog niet rijp zijn (kiemcellen) en een tumor vormen in een geslachtsorgaan. Daarnaast kunnen kiemceltumoren ook aangetroffen worden in de wervelkolom, hersenen, vagina, blaas, buik, maag, lever, borstkas, nek, neus en keel.

De symptomen zijn afhankelijk van de plek van de tumor. Zo kan een tumor onderaan de wervelkolom problemen met de ontlasting of uitvalsverschijnselen veroorzaken. Een tumor in de eierstokken kan zorgen voor een opgezette buik of hevige pijn veroorzaakt door een draaiing van de eierstokken. Kiemceltumoren in de hersenen kunnen zorgen voor hoofdpijn, misselijkheid en moeite met lopen en zien. Een tumor in de zaadbal veroorzaakt nauwelijks pijn.

De kinderen met een kiemceltumor krijgen een operatie om de tumor te verwijderen. Mocht de tumor niet in zijn geheel verwijderd kunnen worden, dan volgt er nog een periode van chemotherapie en radiotherapie. Een kiemceltumor wordt jaarlijks bij 12 tot 15 kinderen ontdekt.

Gevolgen voor het onderwijs
Tijdens de periode dat het kind een operatie krijgt, zal het enige tijd school verzuimen. Mocht het kind bestraald worden en chemokuren krijgen dan zal het verzuim groter zijn. Gedurende de behandeling bezoekt het kind de dagbehandeling en/of de afdeling van het desbetreffende ziekenhuis. Veel voorkomende bijwerkingen van de behandeling met chemo zijn; misselijkheid, vermoeidheid, pijnlijke mond, gebrek aan eetlust en haaruitval. In de brochure die u hiernaast kunt downloaden besteden we uitgebreid aandacht aan dit ziektebeeld, aan de gevolgen voor het onderwijs en aan de aanpassingen die mogelijk zijn op school.


Print Friendly, PDF & Email

Over de Ziezonbrochures

U vindt op deze website informatie over een groot aantal ziektebeelden, bedoeld voor leraren met een zieke leerling in de klas. De informatie is samengesteld door consulenten OZL, verbonden aan het netwerk Ziezon en goedgekeurd door artsen uit betrokken ziekenhuizen. Zoekt u informatie over een ziektebeeld (of onderzoek en/of behandeling) dat hier niet bij staat? Neemt u dan contact op met onze informatie-specialist Elske van Spanje. Of kijk verder in de Onderwijsdatabank, waar ook publicaties te vinden zijn over de verschillende ziektebeelden en ziek zijn en onderwijs