Afweerstoornis

Inleiding
Hier is een korte samenvatting van de Ziezonbrochure over een leerling met een afweerstoornis en een link naar de gehele brochure.

Wat is een afweerstoornis
Een afweer- of immuunstoornis kan aangeboren zijn of in de loop van het leven opgelopen worden. Voor de duidelijkheid spreken we verder alleen van afweerstoornis in plaats van immuunstoornis, maar beide termen betekenen hetzelfde. Symptomen van een afweerstoornis kunnen zijn: terugkerende koortsperioden (door bijvoorbeeld oor-, kaak, en longontstekingen), diepe huidabcessen, hardnekkige schimmelinfecties op de huid, darminfecties of ernstige infecties zoals hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij een afweerstoornis, waaronder medicijnen, maar de ziekte is niet te genezen.

Gevolgen voor het onderwijs
Het is belangrijk dat kinderen met een afweerstoornis zo veel mogelijk naar school gaan. Dit beperkt leerachterstanden en het helpt de kinderen een normaal leven te leiden. De ziekte en de behandeling ervan kunnen absentie tot gevolg hebben. Dit varieert van later op school komen tot ziek thuis moeten blijven en opnames in het ziekenhuis. Vermoeidheid is een van de meest ingrijpende consequenties bij een afweerstoornis.

Brochure
In de brochure die u hiernaast kunt downloaden geven we uitgebreid informatie over afweerstoornissen, de gevolgen voor het onderwijs en de mogelijke aanpassingen op school.


In gesprek

Neem gerust contact op met een van de consulenten. Op onze landkaart kunt u de contactgegevens van een consulent bij u in de regio vinden.


Print Friendly, PDF & Email

Over de Ziezonbrochures

U vindt op deze website informatie over een groot aantal ziektebeelden, bedoeld voor leraren met een zieke leerling in de klas. De informatie is samengesteld door consulenten OZL, verbonden aan het netwerk Ziezon en goedgekeurd door artsen uit betrokken ziekenhuizen. Zoekt u informatie over een ziektebeeld (of onderzoek en/of behandeling) dat hier niet bij staat? Neemt u dan contact op met onze informatie-specialist Elske van Spanje. Of kijk verder in de Onderwijsdatabank, waar ook publicaties te vinden zijn over de verschillende ziektebeelden en ziek zijn en onderwijs