Huidaandoeningen

 Inleiding

U vindt hier een samenvatting van de Ziezonbrochure over een leerling met een huidaandoening en een link naar de brochure. Specifiek aan de orde komen de huidaandoeningen eczeem en psoriasis.

Wat is atopisch eczeem?
Atopisch eczeem is een bij kinderen veel voorkomende ontsteking van de huid. Ongeveer 10% van de kinderen heeft er tijdens de kinderleeftijd kortere of langere tijd last van. De meest opvallende verschijnselen zijn roodheid en schilfering van de huid en vooral: jeuk! De huid van mensen met eczeem is slecht in staat vocht vast te houden en men heeft dan ook vaak een (extreem) droge huid.

Wat is psoriasis?
Psoriasis is een veel voorkomende niet-besmettelijke huidaandoening met rode en schilferende plekken, vooral op de elle bogen, de knieën en het behaarde hoofd, maar het kan overal op het lichaam voorkomen. Ook de nagels kunnen meedoen, waarbij de nagels kunnen loslaten, geel verkleuren of brokkelig worden. Psoriasis kan zich ook uiten in de gewrichten met reumatische klachten, wat kinderen natuurlijk behoorlijk kan belemmeren. Psoriasis kan door behandeling aanzienlijk verbeteren, maar geen enkele therapie kan de huidziekte definitief genezen. 
.

Gevolgen van een huidaandoening voor het onderwijs
Elke chronische (huid)aandoening heeft een grote invloed op het leven van een kind én dat van zijn ouders. In de brochure besteden we aandacht aan verschillende gevolgen waar een kind mee te maken kan krijgen op school. Ook geven we meerdere adviezen en tips voor op school.

Klokhuis uitzendingen over huidaandoeningen:
Klokhuis – Huidziekte
Klokhuis – Het Kantoor

Stripboek voor kinderen over psoriasis

Klik hier voor de link naar het stripboek

 

hands_PNG919


In gesprek

Neem gerust contact op met een van de consulenten. Op onze landkaart kunt u de contactgegevens van een consulent bij u in de regio vinden.


Print Friendly, PDF & Email

Over de Ziezonbrochures

U vindt op deze website informatie over een groot aantal ziektebeelden, bedoeld voor leraren met een zieke leerling in de klas. De informatie is samengesteld door consulenten OZL, verbonden aan het netwerk Ziezon en goedgekeurd door artsen uit betrokken ziekenhuizen. Zoekt u informatie over een ziektebeeld (of onderzoek en/of behandeling) dat hier niet bij staat? Neemt u dan contact op met onze informatie-specialist Elske van Spanje. Of kijk verder in de Onderwijsdatabank, waar ook publicaties te vinden zijn over de verschillende ziektebeelden en ziek zijn en onderwijs