Hoofdpijn

Inleiding
U vindt hier de Ziezonbrochure over een leerling met hoofdpijn. Hoofdpijn heeft bijna iedereen wel eens. Met wat rust is dat meestal snel opgelost. In de brochure bespreken we de meest voorkomende soorten hoofdpijn, namelijk spanningshoofdpijn en migraine. Spanningshoofdpijn is een verzamelnaam voor een aantal vormen van onbegrepen hoofdpijn, die niet voldoen aan de criteria voor andere vormen van hoofdpijn. Spanning (psychische) is niet de veroorzaker van deze vorm van hoofdpijn maar kan wel een uitlokker zijn. Migraine is een ziekte van de hersenen, waarbij een ontregeling van de hersenstam zorgt voor een migraineaanval. Bepaalde prikkels (zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, hormonale schommelingen en fysieke inspanning) veroorzaken als het ware kortsluiting. Waarom dit gebeurt, is niet duidelijk.

Mogelijke behandelingen:
Voor veel kinderen kan een behandeling zonder medicijnen de migraine of spanningshoofdpijn terugdringen. Het aanpassen van de leefstijl kan een eerste stap zijn en kan soms genoeg resultaat bieden. Vaak echter is het een aanpak die samen gaat met een behandeling met medicijnen.

De brochure
In de brochure geven we  naast informatie over het ziektebeeld,  tips en adviezen voor leraren om zo goed mogelijk te kunnen inspelen op de  gevolgen voor het onderwijs. Tot slot verwijzen we naar enkele websites voor uitgebreide informatie.


Print Friendly, PDF & Email

Over de Ziezonbrochures

U vindt op deze website informatie over een groot aantal ziektebeelden, bedoeld voor leraren met een zieke leerling in de klas. De informatie is samengesteld door consulenten OZL, verbonden aan het netwerk Ziezon en goedgekeurd door artsen uit betrokken ziekenhuizen. Zoekt u informatie over een ziektebeeld (of onderzoek en/of behandeling) dat hier niet bij staat? Neemt u dan contact op met onze informatie-specialist Elske van Spanje. Of kijk verder in de Onderwijsdatabank, waar ook publicaties te vinden zijn over de verschillende ziektebeelden en ziek zijn en onderwijs