Hodgkin-lymfoom

Inleiding

U vindt hier een korte samenvatting van de Ziezonbrochure over een leerling met het Hodgkin-lymfoom en een link naar de gehele brochure.

Wat is het Hodgkin-lymfoom?
Een Hodgkin-lymfoom is een vorm van lymfeklierkanker. Deze ziekte wordt ook wel de ziekte van Hodgkin genoemd. De symptomen die bij de presentatie van dit ziektebeeld horen zijn:

  • Vergrote en hard aanvoelende lymfeklieren.
  • Een lymfoom in de borstholte kan aanleiding geven tot hoesten en benauwdheid.
  • Onverklaarbare koorts, gewichtsverlies, nachtzweten, jeuk, gebrek aan eetlust en vermoeidheid.

De overlevingskansen van kinderen met een Hodgkin-lymfoom zijn zeer goed (90%). De behandeling vindt grotendeels poliklinisch plaats en bestaat uit chemotherapie, bestraling en corticosteroïden medicatie.

Gevolgen voor het onderwijs

Kinderen met kanker kunnen gewoon naar school. Echter door de intensieve behandeling en/of fysieke gesteldheid kan er ook veelvuldig verzuim optreden. De behandeling beïnvloedt in vele opzichten het functioneren van de leerling op school. Eén van de aandachtspunten zijn de bijwerkingen van de therapie. In de brochure besteden we uitgebreid aandacht aan de gevolgen voor het onderwijs en de aanpassingen die mogelijk zijn.


Print Friendly, PDF & Email

Over de Ziezonbrochures

U vindt op deze website informatie over een groot aantal ziektebeelden, bedoeld voor leraren met een zieke leerling in de klas. De informatie is samengesteld door consulenten OZL, verbonden aan het netwerk Ziezon en goedgekeurd door artsen uit betrokken ziekenhuizen. Zoekt u informatie over een ziektebeeld (of onderzoek en/of behandeling) dat hier niet bij staat? Neemt u dan contact op met onze informatie-specialist Elske van Spanje. Of kijk verder in de Onderwijsdatabank, waar ook publicaties te vinden zijn over de verschillende ziektebeelden en ziek zijn en onderwijs