Coeliakie

Coeliakie (spreek uit: seu-lia-kíe) is een intolerantie voor gluten. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut. Bij kinderen en jongeren met coeliakie veroorzaakt voedsel dat gluten bevat beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm. De enige behandeling tot nu toe is het volgen van een levenslang glutenvrij dieet.

Mogelijke symptomen bij kinderen met Coeliakie:

  • chronische diarree
  • opgezette buik
  • dunne armen en benen
  • te geringe gewichtstoename
  • huilerigheid
  • groeiachterstand
  • vertraagde puberteit
  • bloedarmoede
  • afwijkingen aan het tandglazuur
  • aften in de mond

 

Coeliakie op school

Hoeveel hinder een leerling met coeliakie ondervindt van zijn ziekte, hangt sterk af van  de ernst van de intolerantie. Voor sommige kinderen is het voldoende als zij een eigen trommeltje met traktaties krijgen. Andere kinderen kunnen al ziek worden als ze in aanraking komen met een verdwaald kruimeltje brood. Het is daarom erg belangrijk om met de leerling en zijn ouders goede afspraken te maken over benodigde maatregelen op school. Daarnaast is het aan te raden de klasgenoten en hun ouders te informeren over de intolerantie en hun medewerking te vragen als dat noodzakelijk is.

I. De Nederlandse Coeliakie Vereniging geeft op de website ‘Glutenvrij.nl’ veel nuttige informatie voor scholen:

https://www.glutenvrij.nl/een_glutenvrij_dieet_wat_nu/kinderopvang_en_school

II.  Algemene informatie over omgaan met een zieke leerling, kunt u teruglezen in de Ziezonbrochure ‘Een zieke leerling op school’:

http://ziezon.nl/wp-content/uploads/sites/7/downloads/2017/04/ZiezonBrochureEenZiekeLeerlingOpSchool.pdf

III.  Het Ziezonboekje ‘Zorgen over, zorgen voor…’ biedt u praktische informatie over de ondersteuning en begeleiding van zieke leerlingen:

http://ziezon.nl/zorgen-over-zorgen-voor/

 

Meer informatie

Glutenvrij.nl:

https://www.glutenvrij.nl/

Maag Lever Darmstichting:

https://www.mlds.nl/chronische-ziekten/coeliakie/

 

Colofon

De informatie op deze pagina is samengesteld door:

Ingrid Noorlander, consulent onderwijsondersteuning zieke leerlingen (Educatieve Voorziening AMC/VUmc)

April 2018


Print Friendly, PDF & Email

Over de Ziezonbrochures

U vindt op deze website informatie over een groot aantal ziektebeelden, bedoeld voor leraren met een zieke leerling in de klas. De informatie is samengesteld door consulenten OZL, verbonden aan het netwerk Ziezon en goedgekeurd door artsen uit betrokken ziekenhuizen. Zoekt u informatie over een ziektebeeld (of onderzoek en/of behandeling) dat hier niet bij staat? Neemt u dan contact op met onze informatie-specialist Elske van Spanje. Of kijk verder in de Onderwijsdatabank, waar ook publicaties te vinden zijn over de verschillende ziektebeelden en ziek zijn en onderwijs