Uw kind online

Uw kind is ziek en kan daardoor wellicht niet of minder vaak naar school. Hij of zij is vaker thuis en misschien ook vaker alleen. Via KlasseContact kan uw kind op afstand ‘deelnemen’ aan de schooldag. Maar het internet zelf is ook een onuitputtelijke bron van informatie, entertainment en sociale interactie.

Facebook, Youtube, Twitter en alle andere reeds bedachte of morgen opduikende sociale media bieden uw kind de kans om geïnformeerd te blijven en niet in een sociaal isolement te geraken. Een kind kan het internet op via de computer, maar ook via een tablet (iPad) of smartphone. Er gaat uiteraard niets boven werkelijk contact, maar wanneer je veel alleen bent, kan het internet uitkomst bieden.

Juist dat alleen zijn, betekent dat uw kind vaker dan andere kinderen zelf keuzes moet maken. Ga ik deze site op? Meld ik me aan? Wat schrijf ik wel of niet? Met wie heb ik contact? Is de informatie bruikbaar en betrouwbaar? Eens gepubliceerd is op internet ‘altijd gepubliceerd’. Foto’s van jezelf, ontboezemingen of abonnementen zijn niet eenvoudig ongedaan te maken. In de periode waarin uw kind worstelt met zijn of haar identiteit, moet het ook nog leren omgaan met een online identiteit. Daar kan uw kind best hulp bij gebruiken. U kunt uw kind helpen ‘media-wijs’ te worden.


Mediawijsheid

Er is een aantal bronnen die kunnen helpen bij het ‘mediawijs maken’ van uw kind.

logo_0

Een voor u belangrijke bron is de website mijnkindonline.nl. Daar treft u onder meer de volgende informatie:

internet in het speciaal onderwijsSpeciaal onderwijs op internet
De brochure Speciaal onderwijs op internet (10+) is geschreven voor leraren en begeleiders die werken met licht verstandelijk beperkte kinderen en jongeren vanaf 10 jaar. Centraal staat de vraag: hoe leer ik deze kinderen verantwoord omgaan met sociale media? De brochure is ook bruikbaar voor ouders en begeleiders van kinderen met een fysieke beperking. Zie: Mijnkindonline.nl
Speciaal onderwijs op internet

brochure kinderen en mobiele telefonie_1Mijn puber mobiel 12+
Brochure over pubers en mobiele telefonie. Met handige tips, adviezen, portretten en inspirerende voorbeelden. Zie: Mijnkindonline.nl
Mijn puber mobiel

mediasmartiesMediasmarties
Mediasmarties biedt een overzicht van kindermedia afgestemd op de leeftijd van uw kind. U kunt hier informatie vinden over de inhoud en geschiktheid van mediaproducten zoals: televisieprogramma’s, (bioscoop)films, online games, videogames, apps en websites voor kinderen tussen de 1,5 tot en met 11 jaar.
Zie: Mediasmarties.nl

eduapp1Eduapp
Eduapp is een webportal voor het vinden, delen en ontdekken van apps voor educatieve doeleinden. Veel scholen hebben al tablets of overwegen de aanschaf om deze in de klas in te zetten. Maar hoe zit het met de didactische inzet van tablets in de klas? Kijk je alleen naar de methode of ga je ook echt aan de slag met apps? En als je aan de slag gaat met apps, welke dan en hoe zet je deze didactisch in? www.eduapp.nl.

neuzenroode-100Cliniclownsclub.nl
De meeste mensen kennen de CliniClowns als bezoekers van kinderen in ziekenhuizen. Maar ook op internet is het mogelijk voor kinderen en clowns om elkaar te ontmoeten en wel via Cliniclownsclub.nl. Dat is een besloten online wereld, exclusief voor kinderen met een langdurige ziekte of handicap die thuis of in een instelling worden verzorgd.


Tips, gedragsregels en richtlijnen

Op school worden kinderen ook begeleid in het omgaan met sociale media en het gebruik van het web. Elke school beschikt over een duidelijke set afspraken die met de leerlingen gemaakt worden. U kunt de internet-afspraken opvragen op de school van uw kind. Daarnaast is deze informatie ook voor uw kind beschikbaar op de site van mijnkindonline. Bijvoorbeeld:

Hoe gebruik je sociale media?
Mobiele etiquette

 


Print Friendly, PDF & Email