Overlijden van een zieke leerling

Een school die wordt geconfronteerd met een leerling die levensbedreigend ziek is en vroegtijdig aan deze ziekte zal overlijden, komt voor een zware taak te staan.

School biedt de leerling in deze onzekere periode houvast en toekomstperspectief, hoe beperkt de toekomst ook kan zijn en maakt een belangrijk deel uit van de leefwereld van kinderen en jongeren.  De omstandigheden vragen vaak wel dat de school de invulling van het onderwijs aanpast aan de behoeften van de leerling.

Voorbereiden op verlies

Tegelijkertijd moet de school zich voorbereiden op het mogelijke verlies van de leerling. De zieke leerling, maar ook klasgenoten, broers of zussen hebben behoefte aan begeleiding bij de omgang met het verlies. Het spreekt vanzelf dat de meeste leraren er niet op zijn toegerust om deze taken zonder hulp van anderen op zich te nemen. Het is raadzaam om collega’s of externe deskundigen om ondersteuning te vragen.

Voor advies kunt u contact opnemen met het onderwijsadviesbureau in uw regio of met de educatieve Voorziening van het ziekenhuis waar uw leerling in behandeling is.

PublicatiesPrint Friendly, PDF & Email