De WKZ-school

Albert Heijns voetbalplaatjes bewijzen uitstekende dienst

“Dan komt zo’n kleuter bij je op schoot zitten, terwijl je aan het voorlezen bent en zegt: ‘Ik vind jou zo lief’. Stiekem vind ik het vaak jammer wanneer kinderen weer naar huis gaan, maar voor hen en hun ouders bestaat er natuurlijk niets mooiers”, zegt Imke van de Venne, die lesgeeft bij de Educatieve Voorziening, in de volksmond WKZ-school.

432a

Laat kinderen zo snel mogelijk weer dingen voor school doen, is het uitgangspunt van de WKZ-school. Van de Venne: “De gedachte daarachter is dat kinderen, ondanks dat ze lichamelijk iets mankeren, wél nog kunnen denken. Door les te krijgen ontdekken ze dat ze meer kunnen dan ze dachten en daar genieten ze van. Bovendien herneemt het leven dan weer voor een deel zijn normale loop en ook dat heeft een positieve invloed op de kinderen.”

432b

En zo kan het voorkomen dat Van de Venne naar de IC gaat om daar een half uurtje les te geven aan een meisje dat twee dagen daarvoor nog springlevend was. Ze heeft het syndroom van Guillain-Barré wat inhoudt dat er als gevolg van een infectie spierzwakte of verlammingsverschijnselen optreden die zich kunnen uitstrekken over het hele lichaam. Het herstel duurt enkele maanden tot soms jaren. “Toen ik kwam, kon ze niet praten en alleen haar hand bewegen. Ik ben toen met boerderijdiertjes met haar gaan rekenen. Legde ik twee koeien en drie varkens opzij en vroeg haar hoeveel het er waren. Zij stak dan vijf vingers in de lucht. Zo oefen je toch het denken en de motoriek.”

432c

De vuistregel is dat kinderen vanaf vier jaar onderwijs kunnen krijgen wanneer ze minimaal vijf lesdagen in het WKZ worden opgenomen. Voor vaste klanten zoals Van de Venne ze noemt, gelden andere regels. Kinderen die bijvoorbeeld drie keer per week aan de dialyse liggen, nemen altijd hun schoolboeken mee. Op de afdelingen voor dagbehandeling zijn de leerkrachten twee uur per dag aanwezig. Kinderen die er dan zijn, kunnen met vragen over schoolwerk bij hen terecht. Wie is opgenomen, krijgt meestal een uur per dag privéles op de kamer of kan naar de klas. De WKZ-school heeft een kleuter- en basisschoolklas en een klas voor leerlingen van het voortgezet onderwijs.

432d

Voordat Van de Venne op de WKZ-school kwam werken gaf ze les op een basisschool. Eerst als groepsleerkracht, daarna als remedial teacher. De baan die ze nu heeft, bevalt haar veel beter: “Er zit veel meer variatie in het werk. Ik geef nu in principe les aan alle leeftijdsgroepen en op alle niveaus. Verder informeer ik onder meer scholen over de gevolgen die een ziekte kan hebben voor een kind. Wanneer het bijvoorbeeld Prednison slikt, kan het zich minder goed concentreren. Ook schrijven mijn collega’s en ik voor de onderwijsmap van Ziezon, het landelijk netwerk voor ziek zijn & onderwijs, bedoeld voor leerkrachten die te maken krijgen met een chronisch zieke leerling. En we organiseren regelmatig symposia voor leerkrachten en andere begeleiders over nieuwe kennis over ziektes.”

432e

Van de Venne heeft enorme bewondering gekregen voor de manier waarop ouders omgaan met de ziekte van hun kind: “Terwijl ze toch iedere dag angst moeten hebben, zijn ze in het bijzijn van hun kind bijna allemaal onwijs positief en sterk. En ondanks alle narigheid blijven de meesten ook gewoon eisen stellen aan hun kind.” Maar dat doen ze niet allemaal. “Sommige ouders willen het liefst de hele dag de hand van hun kind vasthouden.

432f

Wanneer het kind geen zin heeft in les zeggen ze gemakkelijk dat het zich niet lekker voelt. Voor alle zekerheid informeer ik dan eerst bij een verpleegkundige of pedagogisch medewerker. Als ik dan hoor dat die het kind kort daarvoor nog lachend door de gang heeft zien lopen met een van zijn ouders weet ik genoeg en begint het psychologisch spelletje: hoe krijg ik de ouder de kamer uit en hoe krijg ik het kind zover dat het gaat meewerken.

432g

Bij de kinderen ga ik altijd erg enthousiast in op iets dat dicht bij hen ligt en probeer zo de draai naar de lesstof te maken. Wat dat betreft doen de voetbalplaatjes van Albert Heijn op dit moment uitstekende dienst.”

432h


Print Friendly, PDF & Email